Degustace vína – díl I.: sklenice na víno, teplota vína a dolévání aneb Franku nechlemtej

05. ledna 2013 | Autor: | rubrika: Letem světem vínem

Vzpomínáte si na scénu ze známého seriálu M.A.S.H., kde Pierce s Haniketem poučují svého kolegu Franka o tom, že gin se nechlemtá, ale usrkává? Dovolím si Pierce parafrázovat a napsat, že víno se nepije, ale naopak ochutnává a vychutnává.

Byla by totiž věčná škoda pít dobré víno jako vodu a neumět si tento okouzlující nápoj užít po všech stránkách. A jak při takovém ochutnávání vína správně postupovat a čeho si všímat, se dozvíte v tomto malém seriálu.

Co tedy dělat, abyste z vína ve sklence měli co největší požitek? Základem je hned ona zmíněná sklenka… Pokud máte z vůně vína odhalit co nejvíce, je důležité použít skleničky tulipánového tvaru na stopce. Nožka sklenky je nezbytná proto, abychom víno zbytečně nezahřívali svojí dlaní. A tvar tulipánu je vhodný proto, že se tak z vína správně uvolňují jeho vonné látky.

Samozřejmostí je to, že sklenice musí být naprosto čisté a vysušené (ne ale nahřáté z mičky). Nezapomeňte ale, že víno se nalévá pouze do jedné třetiny sklenky, protože v případě skleničky naplněné až po okraj se všechna snaha spojená s tvarem a čistotou sklenky stává zbytečná.

th_degustace_2.jpgDalším důležitým aspektem, který má vliv na vůni i chuť vína je jeho teplota. Platí, že šumivá vína se podávají při teplotě 6 až 8°C, bílá vína při teplotě 10 až 12°C a červená při teplotě 16 až 19°C. Tato teplotní pravidla mohou na někoho působit snad až pedantsky, ale mají svůj oprávněný smysl.

Podchladíme-li víno pod danou teplotu, bude působit po čichové i chuťové stránce tzv. uzavřeně, neboť se v takovém víně nemohou dostatečně rozvinout všechny jeho vonné složky a v případě červeného vína ještě všechny ostatní chutě přebíjí  tříslovina v něm obsažená. Naopak při nedostatečném vychlazení cítíme v červeném víně především pouze alkohol a tak stejně u bílého vína vnímáme především jeho štiplavost a škrábání.

V případě např. řízené degustace, kde jde především o seznamování se se senzorickými vlastnostmi daného vína, je vhodné se minimálně dvě hodiny předem vyvarovat jakýmkoliv chuťovým i čichovým vjemům, které by mohli ovlivnit dojem z ochutnávaného vína. Je tedy dobré si odpustit kávu, výrazná jídla (např. česnek, kari nebo čokoládu), žvýkačky a větrové bonbóny, cigarety či použití parfémů.

Naopak v průběhu degustace je nutné každý ochutnávaný vzorek zapít vodou a tak stejně užitečné je sníst kousek bílého chleba, který napomůže k neutralizaci chuti v ústech.

th_degustace_3.jpgNesmíme ale zapomínat ani na péči o sklenku. Úplně nejlepší by bylo ji mezi každým vzorkem vypláchnout trochou nadcházejícího vína. Mnohé z nás by ale při takovém aktu bolelo dost srdce z promarněné kapky vína a proto bohatě postačí sklenici vypláchnout vodou.

Vyplachování sklenek ale není jediný okamžik, kdy se sklenice v průběhu degustace vylévá. Není totiž prohřeškem nalité víno vylít do k tomu určené nádoby, když nám dané víno nechutná nebo cítíme, že už toho alkoholu na náš vkus bylo dost.

Přece jenom je dobré si druhý den ráno pamatovat, co že se to vlastně pilo a jak které víno chutnalo.

K zapamatování si vín, která nám chutnala je (kromě čisté hlavy) nepostradatelnou pomůckou tužka a papír, který je už velmi často na degustaci přichystán i s předepsanými názvy ochutnávaných vzorků. Není totiž nic horšího, než když Vás některé víno velmi osloví a Vy byste si rádi pořídili jednu nebo dvě láhve resp. bedny domů, ale po desátém vzorku si už vůbec nemůžete vzpomenout, kteréže to přesně bylo víno. A možná že ještě horší situace nastane, když například Vašemu partnerovi některé z ochutnávaných vín chutnalo a Vy byste jej jím rádi obdarovali, ale půl roku po degustaci si pravděpodobně nebudete úplně jistí tím, kterou láhev chcete vlastně koupit. Proto si při degustaci dělejte poznámky a nebo minimálně značky u těch vín, která Vás nadchla a tak stejně i u těch, která už raději nikdy nechcete znovu ochutnat. A raději svoje poznámky po týdnu nevyhazujte, ale uschovejte si je, ony se Vám budou určitě ještě hodit.

Jak na víno správně pohlédnout a co vše se dá z barvy vína vyčíst, se dozvíte v následujícím článku.

 

Autor: Jana Zlámalová

Fotografie: www.sxc.hu a Tomáš Pospíchal