Vinný kámen není prevít. Je to vinný diamant!

06. prosince 2012 | Autor: | rubrika: Letem světem vínem

 

Kromě toho, že se ve víně skrývá pravda, mohou se někdy v láhvi objevit také drobné krystalky čehosi záhadného, co může vzbudit nedůvěru k otevřenému vínu a raději ani nedomýšlet, kde potom může být jeho konec.

vinny_kamen_korek_spunt_1.jpg

Pravda je ale taková, že se jedná o naprosto neškodný vinný kámen, který se ne nadarmo v anglicky mluvících zemích nazývá vinným diamantem (wine diamonds) a který se nejčastěji usazuje na dně láhve a nebo na spodní straně špuntu.

Z chemického pohledu se jedná o hydrogenvinan draselný, který vzniká vysrážením kyseliny vinné. Ta společně s kyselinou jablečnou představuje hlavní kyselinu přítomnou ve víně a její množství převažuje nad kyselinou jablečnou především ve slunečných ročnících. Tolik k chemii a teď k praxi…

Praxe je totiž taková, že producenti vína i jeho spotřebitelé jsou velmi často toho názoru, že cokoliv co narušuje dokonalý vzhled vína musí být odstraněno. A tak vinaři svá vína podchlazují pod 10°C, čímž se podpoří proces vysrážení vinného kamene, aby jej poté mechanickou filtrací odstranili. Druhou možností, jak je výskyt vinného kamene potlačován je přidávání kyseliny metavinné, která podporuje rozpouštění vinného kamene.

vinny_kamen_korek_spunt_2.JPG

Jak už ale bylo řečeno, vinný kámen se také nazývá vinným diamantem a to protože jeho přítomnost v láhvi naznačuje, že se s daným vínem neprováděly psí kusy jenom kvůli estetickému dojmu, neboť podchlazování vína ovlivňuje jeho vyváženost i chuť. Kromě toho také platí, že čím déle hrozny zrály, tím více obsahují kyseliny vinné a následně tak samozřejmě vzrůstá možnost vysrážení vinného kamene. V láhvi.

Radujte se proto, když ve své láhvi objevíte vinný kámen, neboť je znamením dobrého a kvalitního vína, kterému vinař věnoval tu nejlepší péči, kterou si každé dobré víno zaslouží.

A na závěr jednoduchá rada, jak odstranit vinný kámen z vína, které se chystáte rozlévat: stačí víno z láhve přelít do dekantéru a poté nalévat tak, aby kámen zůstal na dně nádoby.

 

Autor: Jana Zlámalová