Sonberk - nadstandardní péče

20. června 2013 | Autor: | rubrika: Recenze sklepů

Od roku 2008 se v bezprostřední blízkosti Pálavy píše novodobá historie starobylé vinice, o níž jsou písemné záznamy dochovány již z 13. století. Víno z hroznů vypěstovaných na této vinici (zvané dříve Sonnenberg) se v minulosti dodávalo na dvůr Jagellonských i Habsburských panovníků

Dnes již ale nemusíme hovořit pouze o vinici Sonberk, neboť uprostřed této vinice bylo v minulém desetiletí vybudováno vinařství Sonberk, které díky zdejšímu unikátnímu mikroklimatu a díky nadstandardní péči věnované hroznům i moštu z nich lisovaného, produkuje víno hodné panovnických hostin.

Jedinečnost Sonberku lze odhalit hned na první pohled, který se každému návštěvníkovi nabídne přímo z příjezdové cesty na vše obklopující vinici. Jedná se totiž o jediné moravské vinařství, které se nachází uprostřed samotné vinice. Tento model, tak typický pro Francii, Itálii či Španělsko, představuje na Moravě plné sklípků podél cest a vinic na záhumenku výjimku skýtající hned několik výhod.

Asi tou nejdůležitější je skutečnost, že v průběhu sklizně cesta hroznů od keře do vinařského domu trvá maximálně dvanáct minut. Utržené hrozny se tak po cestě nikde dlouze nedrkotají a nenatřásají a není tak snižována jejich kvalita. Kromě této praktické výhody, ale poloha vinařského domu uprostřed čtyřiceti hektarové vinice nabízí malebné prostředí vybízející k odpočinku i procházce.

sl_sonberk-reportaz-cerven-2013_4.jpg

Abnormálně krátká délka pro svoz sklizených hroznů je ale jenom jedním z mnoha nadstandardních kroků, které víno provázejí na jeho přeměně z bobulí na lahodný nápoj. Můžeme říct, že Vinařství Sonberk se řadí k nepsaným čtyřem procentům světových vinařství, která hrozny zpracovávají tou nejpřirozenější metodou, která je jen možná. Tento proces znamená, že hrozny jsou ručně sbírány do malých košíků, kde jim na rozdíl od velkých násypek nehrozí rozmačkání. Dále je při jejich přeměně využívána tzv. gravitační technologie, při které se v průběhu zpracování hroznů využívá gravitační síly a jedná se tak o velmi šetrný způsob. Ne méně důležité je také to, že hrozny jsou lisovány na pouhých padesát procent, tak aby získaný mošt byl co nejpřírodnější.

„Naším cílem je dosahovat nejvyšší kvality moštu a co nejednoduší přeměny cukru ve víno,“ poznamenává ředitelka pro marketing a prodej Vladimíra Mrázová. „Každá naše odrůda je tak dobře čitelná, že i běžný zákazník je schopný ji poslepu rozpoznat.“

A pokud jde o rozpoznávání odrůd, vinařství Sonberk svým návštěvníkům nabízí i unikátní atrakci v podobě ampelografické zahrádky, která zahrnuje ukázky rozličných odrůd vinné révy tak, aby každý poznal odlišnosti jednotlivých odrůd ne jenom skrze sklenku vína.

sl_sonberk-reportaz-cerven-2013_3.jpg

Úspěch vinařství mimo jiné také spočívá v respektování specifických podmínek zdejší krajiny a proto se na Sonberské vinici pěstují pouze ty odrůdy, kterým se na jižní Moravě daří nejlépe, což je důvod, proč čtvrtinu celé vinice zabírá ryzlink rýnský a proč se na zbytku vinice pěstuje poměrně omezený počet odrůd. Vladimíra Mrázová nepopírá, že „třeba za padesát let budeme pěstovat pouze rýnský ryzlink a pálavu.“

Důkazem, že těmto dvou odrůdám se na vinici Sonberk opravdu daří, jsou skvostná vína, která jsou oprávněně vinařstvím prezentována jako vlajkové lodě, díky nimž vinařství sklízí mnoho ocenění po celém světě. „Už nyní jsme v anglickém časopise Decanter vyhodnoceni jako šampión pro střední a východní Evropu a věřím, že do roku 2018 se nám podaří dostat i do nejlukrativnějšího časopisu Wine Spectator.“

Každý, kdo touží ochutnat zdejší vína přímo uprostřed vinice může vinařství navštívit kdykoliv od pondělí do soboty, kdy je ve vinařském domě otevřena vinotéka nabízející ochutnávky vína a to například v podobě degustace zahrnující šest vzorků za příznivou cenu 140Kč.

sl_sonberk-reportaz-cerven-2013_5.jpgKromě vinotéky vinařství také disponuje moderně zařízenou degustační místností s panoramatickým výhledem na Pálavu a průhledy do lisovny a dalších provozních prostor. Konat se zde tak mohou jak rodinné oslavy v podobě narozenin či svateb, tak i nejrůznější firemní události, jako jsou například školení či team buildingy. „Jak taková akce bude probíhat je samozřejmě na přání klienta,“ ale marketingová ředitelka Vladimíra Mrázová poznamenává, že „nejčastěji se jedná o welcome drink za příznivého počasí podávaný na terase, po té hostům ukážeme specifika našeho vinařství, takže vysvětlíme gravitační technologie, zavedeme je do tankové haly a ukážeme jim barikové sudy a když nám přeje počasí, tak se jdeme podívat i do vinice. Následně se podává několikachodová večeře, ale jsme schopni zařídit i raut či hostinu o deseti chodech.“ A že večeře na Sonberku je určitě nezapomenutelným zážitkem napovídá už jenom skutečnost, že pro vinařství vaří Michal Prachař z brněnské restaurace Borgo Agnese. „Jednoduše řečeno, pro nás není nic problém a tak jsme schopni zařídit třeba kouzelníka či překladatele do jakékoliv řeči,takže se u nás mluvilo třeba už i čínsky.“

Důkazem, že se hostům na Sonberku opravdu líbí jsou i zápisy v kronice vinařství, kde si lze přečíst pochvalná slova například Karla Schwarzenberga, Lívie Klausové a mnoha dalších spokojených návštěvníků.